За курса

Често снимките ви не са онова, което искате да съхраните. Тъмни, неясни, размазани. Тук ще научите как да постигате желани фотографии, които да използвате в работата си или за спомен.

Какви познания по темата са нужни, за да участвате в курса: Абсолютни никакви знания за фотографията. Натискате бутона за автоматично снимане и “каквото се получи”.

С какви познания ще си тръгнат участниците: Ще можете да правите прогнозирани снимки, т.е. точно такива, каквито искате да се получат. Ще можете да повтаряте резултатите си, защото ще разбирате какво се случва в апарата или смартфона. И всичко това чрез ясни съвети и разбираеми обяснения.

Приложение новите знания: В личния живот ще правя много по-успешни снимки. В професията — ще съхранявам качествено моменти и факти, които ще ми помогнат в професионалното израстване чрез добавяне на допълнителна компетентност към уменията ми. И не на последно място — приятелите ще разчитат на вас за хубави спомени.

Програма на курса

Венелин Молнар

Венелин Молнар, дизайнер, завършил 1990 г., специализирал в промишления дизайн (над 10 регистрирани образеца), графичния дизайн (над 50 регистрирани търговски марки), художествената и модна фотография. Създател на дизайн-бюро “ФОРМА”, дизайн академия “Когнитус”.

09:00 часа
Светлината
Вид на светлинния източник или защо понякога снимките са сини или жълто-червени. Как да избягваме това, когато не го желаем и как да го постигаме умишлено? Кое да предпочитаме — силна слънчева светлина, сянка, облачно време, изкуствена светлина? Кратки практически занятия с всеки участник. Какво е “баланс на бялото”?
10:00 часа
Техниката, Обективът
Във всеки фотоапарат има едни и същи неща. Нека надникнем за малко и да разберем, как на практика работи нашия DSLR или смартфон. Така ще разграничим онова, което ни дава матрицата, от другите фактори, като скорост на заснемането, количество светлина и други. Всичко с ясни примери. Всеки курсист ще направи това и сам, като ще му се помогне да получи желан резултат. Малко за обективите и резултатите от ползването на Zoom-а. Тук след два последователни примера ще разберете, защо понякога лицето е голямо и обло като чиния и защо нерядко дамите излизат неприятно късокраки на снимки. Естествено, ще се научите, как да го избягвате или ползвате умишлено. Лични експерименти.
10:30 часа
Кафе пауза
10:45 часа
Чувствителността, Обектът
Настъпва време да се разбере, какво е чувствителност на матрицата и как се ползва в различните ситуации, които могат да ви се случат в практиката. Как да я използваме, когато светлината е малко, а нямаме допълнителни източници? Всяка ситуация за снимане зависи и от вида на обекта, попадащ в обектива ни — неподвижен, бавно движещ се, бързо стрелкащ се край нас. Тук вече ще трябва да знаете, какво е “скорост на затвора” и как да “заковете” бягащото куче или движещият се срещу вас приятел на велосипед. Ще получите много прости инструкции и ще знаете, как да го правите. Ще бъде проиграно на място с всеки.
12:30 часа
Обяд
Солени мини сандвичи, сладки хапки, вода.
13:30 часа
Упражнения
Малко допълнителни техники при липса на достатъчно светлина. Как да използваме вградената светкавица и откъде да си доставяме още светлина. Практически упражнения за това.
14:45 часа
Кафе пауза
15:00 часа
Занятия
Практически занятия за всеки курсист, конферанс на резултатите. Какво би следвало да знам, ако искам да се приближа още към професионалното снимане — теми за бъдещи курсове.
17:00 часа
Приключване на семинара

Форма за регистрация

Курс по фотография за дизайнери, 1-ва част

Ако закупите билета до 18.03.2018 ще заплатите само 96 лв. След 18.03.2018 цената на билета е 110 лв.

За да се регистрирате за курса е необходимо да влезете в профила си.

Начало

09:00 часа

място

Регионална библиотека „Любен Каравелов“


Цена

от 110 bgn

остават

-16 места от 15

Партньори на академията